top of page

over paulien

Paulien schrijft en maakt theater

 

​​Theater

In 2008 ging haar eerste cabaretprogramma 'Dagbraken' in première. Voor deze voorstelling ontving zij van de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) de ‘Neerlands Hoop’, de prijs voor de meest veelbelovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief. De jury schreef: “(…) zij is tegendraads en vernieuwend en heeft een verrassend originele geest, waaruit eigenzinnige humor rond taal en bizarre vondsten ontspruiten en waarmee zij een zaal anderhalf uur weet te boeien en te vermaken.”

In 2010 ging haar tweede programma, 'Hallo Aarde' in première. Voor het door Paulien thuisgeknutselde Hallo Aarde affiche, ontving zij in november 2011 de TheaterAffichePrijs van het TIN (Theater Instituut Nederland).

Haar derde voorstelling, 'Maar Ondertussen' ging in 2013 in première. De VSCD jury was wederom onder de indruk en nomineerde 'Maar Ondertussen' voor de Poelifinario, de prijs voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen. Uit het juryrapport: “Dat achteloze in- en uitzoomen, verpakt in verhalen waar je stuk voor stuk een strik om zou willen leggen, razendknap is het.”

'Om mij moverende redenen' ging in 2017 in première​​

​Haar vijfde voorstelling, 'Aanstalten', ging (na vele coronalockdowns) in 2022 in première. 

Schrijven

Paulien schreef in 2009 Taal is zeg maar echt mijn ding. In 2012 verscheen En dan nog iets, het vervolg op het eerste boek. In 2013 kreeg ze een platina boek voor TIZMEMD - 700.000 exemplaren verkocht. In 2016 verscheen haar fictiedebuut: De verwarde cavia, over een cavia die op kantoor werkt.  In 2018 verscheen Taal voor de leuk. In 2020 verscheen Japan in honderd kleine stukjes

Paulien schrijft drie keer per week een column op de voorkant van de Volkskrant.

In de herfst van 2010 won ze voor haar schrijfwerk de Tollensprijs. In 2012 werd En dan nog iets genomineerd voor de NS Publieksprijs. In 2017 werd De verwarde cavia genomineerd voor diezelfde prijs, in 2019 gebeurde hetzelfde voor Taal voor de leuk. 

Samen met illustrator Emanuel Wiemans maakte ze het kinderboek 'Het mooiste geluid ter wereld'. 

In 2022 schreef ze het libretto voor Operetta Land: een voorstelling van Steef de Jong voor de Nationale Opera en Ballet.

Overig

Sinds 2008 organiseert Paulien samen met Micha Wertheim Echt Gebeurd, een middag waarop mensen verhalen vertellen die ze zelf hebben meegemaakt. Sommige van deze verhalen zijn terug te luisteren via de Echt Gebeurd Podcast. 

 

In 2018 maakte Paulien samen met Jelle Brandt Corstius en productiebedrijf De Familie voor de VPRO de serie Tokidoki, over Japan.  In 2020 kwam er een vervolg op deze serie. 

 

bottom of page